Невероватан одговор Министарства просвете у вези са медитативним програмом „Мајнд ап“: Није секта само зато што смо га ми акредитовали?!

У новинском чланку под насловом „МИНИСТАРСТВО ПРЕСУДИЛО: Ђоковићев програм медитације у школама и вртићима није секта!“ (линк ОВДЕ  ) неименовани извор из Министарства просвете износи невероватан аргумент због чега сматрају да програм „Мајнд ап“  нема секташку (дискутабилно духовну, искривљено духовну) позадину:

„…iz Ministarstva prosvete oštro demantuju da je reč o bilo kakvoj sekti, već o akreditovanom programu „Majnd ap“ (Mind up) koji fondacija slavnog tenisera, uz podršku Ministarstva, organizuje u nekoliko škola i vrtića širom Srbije.“

Дакле, програм „Мајнд ап“ није секта јер смо га ми (неименоване особе у Министарству просвете) одобрили?! А пошто није секта – ми смо га одобрили.

Какав је то одговор, и какву би оцену за такво циркуларно објашњење добили чак и у основној школи – питамо се.

Једно је, ипак, за нас родитеље сигурно: над нашом децом се овакав и сличан програм НЕ СМЕ спроводити без детаљног обавештавања родитеља и тражење изричите писане сагласности родитеља од стране надлежне службе школе!

Да бисмо за сада неидентификованим особама из Министарства просвете помогли да дођу до заиста валидиних аргумената, презентујемо им шта каже покретач и финансијер програма „Мајнд ап“ , америчка глумица Голди Хон, која је , осим што по сопственом признању већ више деценија практикује трансцеденталну медитацију и будистичку медитацију, лично дошла на идеју да на основу сопственог медитативног искуства осмисли програм који ће се пласирати деци у школама.

Основала је „Хон“ фондацију (према свом презимену названој) која има за циљ пласирање (опет по речима глумице-будисткиње) овог програма у свим школама на свету.

Размишљајући какав застрашујући свет остављамо деци, она каже да ми одрасли морамо бити „мајндфул“ („mindful“ – „Свесни“ у будистичком значењу те речи) и да морамо мислити о деци. И онда је на основу онога што је учила из неурологије и из своје спиритуалне праксе, а затим прецизира и наглашава да то потиче из њене личне спиритуалне праксе коју практикује од 1972. године, свог искуства у медитацији, дошла је на идеју да то предложи деци у школама. И тако је финансирала тим који је креирао Мајнд Ап.

У тај тим је Голди Хон укључила, поред неуролога, и оне који практикују „Свесност“ (Mindfulness practitioners), и након 18 месеци они су сачинили програм „Мајнд ап“ намењен деци у школама. (линк ОВДЕ, од 20-ог минута на даље)

Такође, у истом излагању можете детаљније да чујете посвећеност ове глумице медитацији (од 45-ог минута линк ОВДЕ). у коме каже да је од 1972. године прошла „иницијацију“ и кренула да медитира.

.

Другим речима, ако креаторка и покретач програма „Мајнд ап“ каже да се у програму користе принципи западњачки искривљене будистичке медитације (искривљено учење неког религијског система се назива „сектом“ – у овом случају је у питању секта и у односу на сам будизам) – треба ли још неки доказ неименованим особама из Министарства да се ради о програму спорне духовне садржине ?

Повуците програм сместа, јер на деци се не сме спроводити духовно проблематичан програм.

Додатно појашњење за оне који су у дилеми да ли се овај програм може назвати секташким учењем је што је познато да дугогодишње бављење вестернизованом (позападњаченом, самим тим искривљеном – секташком) медитацијом мења унутрашњи ментални склоп личности и доводи до озбиљних психолошких последица усвајањем неправилног учења о контроли емоција какво такве медитативне технике нуде.

Да и ми приупитамо понешто Министарство просвете – ко акредитује програме попут овог и која је процедура за акредитацију неког програма који се може пласирати деци у школама? Ко проверава да ли је програм адекватан за школе или је у  психосексуалном смислу (као у случају са тзв. „образовним“ пакетима за учење о теми сексуалног насиља)па чак и у духовном смислу (као што је програм „Мајнд ап“ ) споран?

Стопирајте и повуците овај програм сместа, а ми ћемо свакако затражити као информацију од јавног значаја да сазнамо КО је лично, именом и презименом, у Министарству просвете одобрио овај програм у школама. 

 

3 мишљења на „Невероватан одговор Министарства просвете у вези са медитативним програмом „Мајнд ап“: Није секта само зато што смо га ми акредитовали?!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s