Коментар на одговор министра Шарчевића о програму медитације „Мајнд ап“: Не манипулишите нашим родитељским правима и не потцењујте нашу интелигенцију!

 

 

Уважени господине Министре,

Са великом жалошћу и резигнацијом смо примили одговор који сте Ви лично потписали на питања која су Вам посланици једне породичне парламентарне странке поставили у вези са будистичко-медитативним програмом „Мајнд ап“  – програмом који је Ваше ресорно министарство акредитовало и омогућило да га Фондација „Ђоковић“ дрско и без информисања и одобрења родитеља спроводи над српском децом у државним вртићима и школама Републике Србије. (одговор Министра се може прочитати ОВДЕ)

 

 

Наравно да знамо да одговор нисте Ви лично писали, а показаћемо Вам у наредним редовима и да знамо и КО га је за Вас написао.

Пошто знамо да волите да се изражавате у метафорама, објаснићемо Вам укратко на шта нас подсећа овај „одговор Министра“.

Знате, студенти Београдског универзитета су имали једну пошалицу како изманипулисати професора на испиту када добијете питање које не знате. На пример, студент биологије научи лекцију о лептировима, а добије испитно питање о пауковима. И студент на то одговори:

„Паукови су инсекти који имају ноге, а такође имају и очи којима виде ЛЕПТИРОВЕ. А лептирови су….“ и наставља даље о ономе што зна да би скренуо пажњу са онога што не зна или, у случају  Вашег сарадника(ице) која је састављач „одговора“ – да би се скренула пажња са онога што се жели прикрити.

Народни посланик Скупштине Републике Србије Марија Јањушевић Вам је, у име свих нас родитеља деце која похађају школе и вртиће Републике Србије, поставила питање у вези са програмом „Мајнд ап“ а не у вези са учењем друштвених и емоционалних вештина.

Господине министре Шарчевићу, не требају нама родитељима лекције о томе да стицање друштвених и емоционалних вештина може допринети бољим вршњачким односима, допринети бољој „клими“ у школама и помоћи деци да на конструктивнији начин решавају конфликте, различитости и неслагања.

Не вређајте нашу интелигенцију, Мајнд ап програм није исто што и стицање друштвених и емоционалних вештина.

Друштвене и емоционалне вештине се могу стицати кроз бројне едукативне програме који НИСУ засновани на концепту умртвљивања емоционалних одговора на стресну ситуацију коришћењем медитативних техника позападњачене верзије будизма који пропагира глумица Голди Хон!

Упућујемо Вашег сарадника(ицу) такође на КоБСОН библиотеку да тамо провери шта све тачно сачињава друштвено и емоционално учење, мада знамо да она то сасвим сигурно зна.

На даље, упућујемо је, као и Вас, на библиотеку официјелног центра при Српској Православној Цркви који изучава различита духовна учења и концепте који се пласирају у Србији – на следећим референцама се може информисати одакле извире програм „Мајнд ап“ , шта значи „мајндфулнес“ као и „мајндфул“ – термин и концепт који се користи и спроводи над нашом децом у српским школама:

  1. Свесност (Mindfulness): будистичка медитација под видом едукативних и антистрес програма
  2. Будистичке медитативне технике умне свесности (mindfulness) за децу и одрасле – (хришћански поглед) – Марша Монтенегро

 

Господине министре, немојте више дозволити себи да се овако бламирате – видите и сами да овај програм треба сместа повући, јер су непобитне чињенице дате од стране саме креаторке овог секташко-будистичког програма Голди Хон  (понављамо да се реч „секташко“ користи у односу на будизам, јер се овде пропагира позападњачена верзија будистичке медитације).

Одвојте који тренутак Вашег времена и погледајте репортажу где ће Вам лично Голди Хон објаснити да је Мајнд ап заснован на њеној верзији  и пракси медитације, те да је као такав у сукобу са уставом загарантованим правом родитеља да децу васпитавају у складу са својим верским или филозофским уверењима.


Такође, на овом линку можете видети поново Голди Хон како потврђује да је програм „Мајнд Ап“ (Mind UP) настао на основу њене личне медитацијске праксе:

https://pravoslavniroditelj.wordpress.com/2017/05/18/neverovatan-odgovor-ministarstva-prosvete-u-vezi-sa-meditativnim-programom-majnd-ap/

 

 

 

Програм „Мајнд ап“ (Mind UP) непобитно садржи елементе духовних концепата који су супротности са верским уверењима родитеља деце над којом сте спровели и спроводите и даље овај програм у следећим вртићима и школама:

  1. Основна школа „Стеван Синђелић“ , Звездара, Београд (линкОВДЕ)
  2. Основна школа „Иво Андрић“, Раковица, Београд (линкОВДЕ)
  3. Основна школа „Учитељ Таса“, Ниш (линкОВДЕ)
  4. Основна школа „Доситеј Обрадовић“, Опово (линкОВДЕ)
  5. Предшколска установа „Бамби“ , Опово (линкОВДЕ)

 

Господине министре Шарчевићу, рекосте недавно да имате утисак да живите у некој чудној земљи где изгледа нико није дужан да Вас поштује.

Психолози (овог пута исправно) кажу да се поштовање од стране других не може стећи без самопоштовања.

Не падајте на овако ниске гране да се уздате да ће Ваши сарадници (који су, не заборавите, ту били пре Вас и чекају прилику да се реше Вас!) успети да прикрију огромну флеку коју је Министарство направило непромишљено дозволивши да буде потрчко Фондацији „Ђоковић“ и да спроводи овакве неприхватљиве и по душу деце опасне програме у нашим школама и над нашом децом.

Ако желите да Вас поштују и да будете запамћени као први министар просвете у последњих више деценија коме је заиста било стало до школства и образовања, признајте грешку Ваших сарадника који су акредитовали овај програм, санкционишите одговорне (а овде смо навели која Ваша сарадница је истовремено и акредитовала овај програм, примала плату као државни службеник и за хонорар радила едукацију наставника за примену програма „Мајнд ап“) и повуците програм „Мајнд ап“ сместа из српских школа.

И упозоравамо Вас: не потписујте више овакве нижеразредне манипулативне одговоре – нама су наша деца највеће благо, а мозгови нам нису испрани Мајнд Ап-ом.

 

Породични људи Србије

 

Захваљујемо се Српском покрету Двери и посебно народном посланику Марији Јањушевић на препознавању важности ове теме за породичне људе у Србији и спремности на заштиту породичних вредности у Скуштини Србије.

Такође се захваљујемо господину Александру Шаргићу на изванредној репортажи у вези са програмом „Мајнд ап“ чији видео смо поставили у овом тексту.

 

Постави коментар